top of page

Με τι είδους τροφές να ξεκινήσω την εισαγωγή στα στερεά;
Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες και ασφαλείς στερεές τροφές;


Οι εύκτητες στερεές τροφές είναι μια υφή τροφής που αρχικά είναι σκληρή και εν συνεχεία διαλύεται γρήγορα στο στόμα μόλις έρθει σε επαφή με το σάλιο. Η εύτηκτη στερεά τροφή είναι μια εξαιρετική πρώτη επιλογή που μπορείτε να παρουσιάσετε σε ένα μωρό. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε στο να αρχίσει να μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται κάτι στερεό στο στόμα του. Τα φαγητά αυτά λιώνουν γρήγορα παίρνωντας μια υφή πουρέ μέσα στο στόμα, επομένως το μωρό θα είναι ικανό να μπορεί να το καταπιεί εύκολα ακόμα κι αν πλέον γνωρίζει τι να κάνει με αυτή τη νέα υφή. Επιπλέον, όταν διαλύονται, αυτό γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε η σύσταση τους παραμένει σχετικά συνεκτική, αντί να θρυμματίζονται σε πολλά μικρά κομμάτια. Αυτό βοηθά στο να διατηρείται η τροφή ως ένας ενιαίος βλωμός στο στόμα (δηλαδή «μπάλα» τροφής), κάτι που το κάνει ευκολότερο για το μωρό να το ελέγξει στο στόμα του, αντί να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο πολλών μικρών κομματιών.Πώς βοηθούν οι εύτηκτες στερεές τροφές τα μωρά να μεταβούν στις κανονικές στερεές τροφές;


Τα μωρά πρέπει να μάθουν να μετακινούν την τροφή στο πλάι εντός της στοματικής κοιλότητας, στην περιοχή των "γομφίων" με τη χρήση της γλώσσας τους (δηλαδή πλευρικές κινήσης της γλώσσας), καθώς και να αρχίζουν να μασούν μόλις η τροφή τοποθετηθεί εκεί. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με τα εύτηκτα στερεά εισάγωντας τα από την ηλικία των 7-9 μηνών, παρά να αρχίσετε να εισάγετε αλεσμένη τροφή και έπειτα στερεά εκ νέου ώστε το μωρό να διδαχθεί τη μάσηση. Επίσης συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τα τρώτε μαζί με το παιδί ειδικά όταν εισάγετε μία νέα τροφή. Όχι μόνο επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ίδιων τροφών ταυτόχρονα με τα παιδιά έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά επειδή επιπλέον διδάσκετε στο μωρό πώς να τρώει και να διαχειρίζεται το φαγητό του. Υποδείξτε στο παιδί πως να μασάει καθώς εσείς μασάτε το φαγητό σας αφήνοντας το στόμα σας ανοικτό, ώστε να μπορεί να δει και να κατανοήσει πως να κινεί το φαγητό με τη γλώσσα του δεξιά-αριστερά και πώς να το μασάει.


Ανάπτυξη των στοματικών κινητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη μετάβαση από τις πολτοποιημένες στις στεερές τροφές

· Πλαγίωση της γλώσσας

Τα εύτηκτα στερεά βοηθούν να διδάξετε σε ένα βρέφος πως να διαχειρίζεται τις στερεές τροφές στο στόμα του, εν μέρει λόγω του αντανακλαστικού πλαγίωσης της γλώσσας. Αυτό το αντανακλαστικό κάνει τη γλώσσα να κινείται προς την πλευρά που κάτι την ακουμπάει (είτε δεξιά, είτε αριστερά) και βοηθά τα μωρά να μασάνε μετακινώντας την τροφή στην περιοχή των γομφίων τους. Αυτό κατά συνέπεια, επιτρέπει στο αντανακλαστικό να ενισχύσει την εκμάθηση όλων εκείνων των κινητικών μοτίβων που απαιτούνται, ώστε η μετακίνηση της τροφής εντός του στόματος να γίνεται με ασφαλή τρόπο, βοηθώντας ταυτόχρονα στην προετοιμασία της τροφής προς το επόμενο στάδιο που είναι η κατάποση.


· Μάσηση

Ένα άλλο αντανακλαστικό που μπορούν να βοηθήσουν και να πυροδοτήσουν τα εύτηκτα στερεά είναι το αντανακλαστικό δαγκώματος - μάσησης. Αυτό "αναγκάζει" τα μωρά να δαγκώνουν ή να μασουλάνε, όταν ασκείται πίεση στο πίσω μέρος των ούλων τους. Η εισαγωγή τροφών που απαιτούν μικρότερη προσπάθεια μάσησης (όπως τα εύτηκτα στερεά), προτού ενσωματωθεί ("χαθεί") αυτό το αντανακλαστικό γύρω στους 9-12 μήνες, βοηθά τα μωρά να μάθουν τα κινητικά μοτίβα που χρειάζονται ώστε να καταφέρουν να μασήσουν αποτελεσματικά.


Πότε πρέπει να γίνετε εισαγωγή των στερεών;

Τα στερεά συνήθως εισάγονται λίγο μετά από την πλήρως αλεσμένη τροφή και όταν τα μωρά έχουν ήδη αναπτύξει την ικανότητα να κάθονται ανεξάρτητα, να μπουσουλάνε και να έχουν έλεγχο κεφαλής τους. Επίσης, τα βρέφη σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είναι σε θέση να κρατάνε και να φέρνουν αντικείμενα στο στόμα τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι καλύτερο να εισάγετε τα στερεά σε ηλικία των 7-9 μηνών, προκειμένου να επωφεληθεί από τα φυσικά αντανακλαστικά που το βοηθούν να μάθει να μασάει και να διαχειρίζεται νέες υφές. Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ των 6-9 μηνών, όπου τα παιδιά είναι πιο δεκτικά σε τροφές με νέα - διαφορετική υφή γεγονός που το καθιστά ιδανική περίοδο για να εισάχθούν τροφές που απαιτούν δεξιότητες πρώιμης μάσησης και επεξεργασίας στερεής τροφής (π.χ. πατημένα φαγητά ή εύτηκτα στερεά). Τα μαλακά αυτά στερεά μπορούν να προσφερθούν παράλληλα με την εισαγωγή σκληρών στερεών, καθώς τροποποιούν την υφή της αλεσμένης τροφής που το μωρό έχει ήδη συνηθίσει να τρώει (π.χ. ανάμειξη του αλεσμένου γεύματος με βρώμη ή άλλα δημητριακά και μετάβαση σε "ημι-στερεή" υφή τροφής). Μόλις το βρέφος αρχίσει να μετακινεί την τροφή με τη γλώσσα του στο πλάι και το δείτε να μασουλάει (αντί να πιπιλάει), τότε μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε μαλακές υφές σε κύβους ή ράβδους.


Τι πρέπει όμως να λάβετε υπόψη με τα εύτηκτα στερεά;

· Είναι φρέσκα;

Καλό θα είναι να δοκιμάζετε τα εύτηκτα στερεά στο στόμα σας πριν το δώσετε σε ένα μωρό, ειδικά αν το δοχείο έχει ανοιχτεί πριν, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μπαγιάτικα. Όταν τα εύτηκτα στερεά γίνονται μπαγιάτικα, δεν λιώνουν πλέον γρήγορα και μπορεί να ενεργοποιήσουν ευκολότερα το αντακλαστικό εξεμέσεως, ακόμη και να προκαλέσουν πνιγμό.

Συνιστάται πάντα η επίβλεψη ενηλίκων ενώ το μωρό τρώει στρεές τροφές!


· Είναι θρεπτικά;

Τα περισσότερα έτοιμα εύτηκτα στερεά του εμπορίου δεν έχουν πολλές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, οπότε προσπαθήστε να μην αφήνετε το μωρό να χορταίνει μόνο με αυτά. Καλό θα είναι να συμπεριληφθούν μαζί με ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών.


· Σχήματα & Μεγέθη

Τα εύτηκτα στερεά διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Αν επιλέξετε αυτά που είναι σε μορφή ράβδου θα δείτε ότι είναι πολύ βοηθητικά επειδή το μωρό μπορεί να τα κρατήσει στο χέρι του και να τα τοποθετεί ακριβώς στο πλάι στην επιφάνεια μάσησης των ούλων του. Επίσης, όσα είναι σε σχήμα ράβδου θα ενεργοποιήσουν ευκολότερα τα αντανακλαστικά πλαγίωσης γλώσσας και μάσησης, ενώ δίνουν στο μωρό περισσότερο έλεγχο και σαφώς τη δυνατότητα να τα τραβήξει από το στόμα του εάν θελήσει. Όσα είναι σε μέγεθος μικρής "μπουκιάς" (συχνά σε σχήμα αστεριού ή κάτι παρόμοιο) είναι καλά για να βελτιώσουν τις δεξιότητες πλαγίωσης της γλώσσας. Ενθαρρύνουν τις κινήσεις αυτές αυξάνοντας το εύρος κίνησης, καθώς τα βρέφη όχι απλώς πρέπει να μετακινούν το φαγητό στο πλάι, αλλά να το μετακινούν μέχρι τέρμα πίσω στην περιοχή των γομφίων. Μπορείτε να τα σπάσετε επίσης σε μικρά κομμάτια αν πρώτα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας δυσκολεύεται με το πλήρες μέγεθος τους. Συνιστούμε να εισάγετε μια ποικιλία από διαφορετικά εύτηκτα στερεά, έτσι ώστε το μωρό σας να εκτίθεται σε μια ευρύτερη ποικιλία υφών και γεύσεων καθώς μαθαίνει να μασάει.


Ποιες τροφές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εύτηκτα στερεά;

Γενικά, μικρές μπουκίτσες δημητριακών που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτό το σκοπό είναι κατάλληλες. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές διαφορετικές επιλογές τέτοιων προιόντων. Παρόμοια προιόντα είναι και τα "βρεφικά γαριδάκια" τα οποία προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις φρούτων ή λαχανικών (συνήθως bio ή vegan επιλογές). Επίσης, τα δημητριακά σε σχήμα Ο, (όπως το Cheerios) συχνά θεωρείται ότι εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, όμως δεν τείνουν να λιώνουν τόσο γρήγορα όσο τα "αληθινά" και επίσης αποτυγχάνουν στη "δοκιμή σύνθλιψης", καθώς μπορούν να διασπαστούν σε πολλά μικρά κομμάτια. Τα δημητριακά αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν τραγανά μέσα σε υγρά (π.χ. γάλα), αντί να λιώνουν γρήγορα. Επίσης, τέτοιου είδους δημητριακά είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερα παιδιά, οπότε συνήθως περιέχουν ζάχαρη και άλλα συστατικά που δεν θα συνιστούσαμε συνήθως για ένα βρέφος. Αν το μωρό παρόλα αυτά μπορεί να τα χειριστεί με ασφάλεια και εσείς τα εγκρίνετε, τότε υπέροχα! Αλλά αν όχι, τότε ξεκινήστε πρώτα με μερικά από αυτά τα εύτηκτα στερεά που θα βρείτε στο εμπόριο και έπειτα περιμένετε να εισάγετε τροφές που απαιτούν πιο ανεπτυγμένες στοματοκινητικές δεξιότητες. Τέλος, μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας "σπιτικές μπουκίτσες" με αντίστοιχη υφή ώστε να επιλέξετε τα συστατικά που επιθυμείτε. Θα βρείτε διαθέσιμες σχετικές συνταγές στο διαδύκτιο.


114 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page