top of page

Ξέρετε τι είναι η κρικοφαρυγγική δέσμη, ο κρικοφαρυγγικός ιστός και τα εκκολπώματα;



Διαταραχές στην κατάποση μπορούν να προκληθούν από πολλά και διαφορετικά αίτια. Δομικές δυσλειτουργίες, όπως οι δυσλειτουργίες του κρικοφαρυγγικού μύ δεν είναι συχνές, αλλά πάντα ως κλινικοί πρέπει να τις έχουμε κατά νου ως πιθανές αιτίες δυσφαγίας.

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες δυσλειτουργίες του κρικοφαρυγγικού μυός;


Κρικοφαρυγγική δέσμη: Διευρυμένος κρικοφαρυγγικός μυς που δημιουργεί ένα «φαινόμενο εκτόξευσης» (όπου ο μυς εκτοξεύεται - μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ότι μοιάζει με τον αντίχειρα που βγαίνει έξω). Αυτό αναφέρεται ως ενδογενής δυσλειτουργία του κρικοφαρυγγικού μυός.


Κρικοφαρυγγικός ιστός: Μια λεπτή, μεμβρανώδης πτυχή ιστού μέσα στον κρικοφαρυγγικό μυ που τον δένει στο πίσω μέρος του κρικοειδούς χόνδρου. Αυτό είναι γνωστό ως εξωτερική δυσλειτουργία του κρικοφαρυγγικού μυός.


Εκκολπώματα: Σάκκος ή θύλακας που σχηματίζεται σε αδύναμο σημείο στο κρικοφαρυγγικό ή οισοφαγικό τοίχωμα. Το συχνότερο σε εμφάνιση είναι το εκκόλπωμα Zenker.



Σχεδόν το 40% του άνω οισοφαγικού σφυκτήρα μπορεί να αποφραχθεί από έναν ιστό. Παρόλα αυτά μπορεί να μην εντοπιστεί εύκολα σε μια βιντεοακτινοσκόπηση - εκεί χρειαζόμαστε τους πολύτιμους συναδέλφους μας ΩΡΛ, ακτινολόγους και γαστρεντερολόγους! Μπορεί να μην το εντοπίσουμε εύκολα σε μια βιντεοακτινοσκόπηση, αλλά αυτοί οι ασθενείς θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα. Ένας «κρυφός ιστός» θα μπορούσε να είναι υπέθυνος για αυτά τα συμπτώματα.


Μια κρικοφαρυγγική ράβδος μπορεί να γίνει αποφρακτική και να οδηγήσει σε προοδευτική διαστολή του φάρυγγα ή/και δυσφαγία με την πάροδο του χρόνου - επομένως είναι σημαντικό η δυσλειτουργία των κρικοφαρυγγικών μυών να εντοπίζεται και να προλαμβάνεται έγκαιρα!


Συμμετέχουν οι λογοθεραπευτές στον εντοπισμό των συμπτωμάτων και την θεραπευτική αποκατάσταση ασθενών με αντίστοιχες παθολογίες;


Ναι! Σε συνεργασία με όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας (ΩΡΛ, ακτινολόγο και γαστρεντερολόγο) ένας λογοθεραπευτής θα είναι σε θέση να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να συμμετέχει στην θεραπευτική παρέμβαση.


Δημιούργησε μια ομάδα ειδικών για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων που περιγράφουν και αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σου. Αν παρόλα αυτά, κάπου δυσκολεύεσαι και χρειάζεσαι καθοδήγηση, επικοινώνησε μαζί μας πατώντας εδώ, για να σε βοηθήσουμε.


*Μετάφρασή από medslpcollective.com

81 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page