Ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν παίρνει πολλά θρεπτικά συστατικά στις λίγες μπουκιές που τρώει; Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για την ενίσχυση της διατροφής των παιδιών που δεν τρώνε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία φαγητών.
Οι εναλλαγές και η επιλεκτικότητα στην διατροφή ενός παιδιού είναι φυσιολογικές και συνηθισμένες τις περισσότερες φορές. Μπορεί παρόλα αυτά να οδηγούν σε απογοήτευση τους γονείς και τους φροντιστές, ακόμη και ανησυχία, όταν το παιδί τους δεν τρώει αρκετά.
Πώς θα βεβαιωθείτε όμως ότι το παιδί σας παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται αν δεν τρώει πολύ καλά;
Αν και το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πρότυπα, παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ για να βελτιώσετε τη διατροφή του.
Και αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να τρώει μόνο σαλάτες και φρούτα. 😉
Παρακάτω παρατίθενται 5 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην αύξηση των θρεπτικών τροφών που προσφέρετε στο παιδί σας και πως να το ενθαρρύνετε να τα τρώει περισσότερο χωρίς στην πραγματικότητα να το πιέσετε.
1. Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα με μεγαλύτερη θρεπτική αξία
Ειδικά όταν πεινούν και ζητούν ένα σνακ, φροντίστε να προσφέρετε στα παιδιά σας τροφές που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε μια μικρή μερίδα, σε περίπτωση που δεν τρώνε πολύ από αυτά.
Για παράδειγμα, προσφέρετε όσα τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων και λίπους σε μικρότερες ποσότητες και αυξήστε την προσφορά τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.
Μερικές ιδέες-προτάσεις περιλαμβάνουν:
Αβοκάντο (πολτοποιημένο άλειμμα αβοκάντο σε τοστ/κράκερ)
Βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων (αλειμμένα σε φέτες μπανάνας ή περιχυμένες πάνω σε λεπτές φέτες μήλου)
Ελαιόλαδο (για τα παιδιά, η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πάνω από ψητά λαχανικά ή ως καρυκευμένο ντιπ για ψωμιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε θερμίδες)
2. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με το φαγητό
Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα στη ρουτίνα και το παιχνίδι, γι' αυτό συνδυάστε αυτά τα δύο κατά τα γεύματα.
Όσον αφορά στη ρουτίνα, είναι σημαντικό να προσφέρετε φαγητά με συνέπεια και περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα – ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρονται να τα δοκιμάσουν στην αρχή.
Όσον αφορά στη διασκέδαση, παίξτε περισσότερο με το φαγητό!
Είναι γνωστά και έχουν αναφερθεί ξανά τα οφέλη του παιχνιδιού με το φαγητό. Είναι ένα εξαιρετικό διαδραστικό εργαλείο για να ενθαρρύνει τα παιδιά να τρώνε, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση για φαγητό.
3. Smoothies, σάλτσες και ντιπ
Δεν συνιστούμε η διατροφή του παιδιού να βασίζεται σε ροφήματα και smoothies για να καλύψετε όλες τις ανάγκες του, αλλά μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα υγιεινά γεύματα και σνακ του.
Η ανάμειξη τροφών όπως τα αποξηραμένα φρούτα, τα βούτυρα ξηρών καρπών, οι σπόροι chia ή ο λιναρόσπορος σε συνδυασμό με πλήρες γάλα ή χυμούς μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διατροφής μέσω ροφημάτων.
Οι σάλτσες για τα ζυμαρικά μπορούν να παρασκευαστούν ανακατεύοντας λίγα μαγειρεμένα όσπρια ή λίγο ελαιόλαδο εμπλουτίζοντας έτσι τη διατροφή του παιδιού σας.
Τα παιδιά λατρεύουν επίσης τα ντιπ, τα οποία είναι ένα εξαιρετικό μέσο διατροφής όταν χρησιμοποιείτε τρόφιμα όπως πολτοποιημένα φασόλια, ρεβίθια, κρέμα κάσιους ή αβοκάντο για να τα κάνετε εξαιρετικά κρεμώδη και πεντανόστιμα.
4. Δοκιμάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με νέους τρόπους παρασκευής
Ακριβώς επειδή στο παιδί σας δεν αρέσουν τα κομμάτια μπρόκολου που σερβίρονται ωμά, δεν σημαίνει ότι δεν θα του αρέσουν ποτέ – ή ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να του το προσφέρετε.
Για παράδειγμα, δοκιμάστε μπρόκολο ψιλοκομμένο και πασπαλισμένο πάνω από ένα πιάτο ζυμαρικών, κομμένο σε μακριές λωρίδες και ψημένες με πατάτες ή αναμεμειγμένο σε μια κρεμώδη σούπα μπρόκολου.
Το ίδιο και με τα φρούτα. Φτιάξτε τοστ με φυστικοβούτυρο με ένα χαμογελαστό πρόσωπο από σταφίδες, μια φέτα μήλου και μερικές φέτες μπανάνας.
5. Συμπεριλάβετε τα παιδιά στην προετοιμασία φαγητού
Τα παιδιά είναι γενικά πιο πιθανό να φάνε ένα τρόφιμο όταν εμπλέκονται στη διαδικασία προετοιμασίας του ως γεύμα ή σνακ. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν κάποια αίσθηση ελέγχου και ανεξαρτησίας. Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους και να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν ένα φαγητό ή μέρος αυτού χωρίς βοήθεια ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους.
Μπορείτε, ενσωματώνοντας σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμβουλές, να βάλετε το παιδί σας να επιλέξει και να συνδυάσει συστατικά για να φτιάξει ένα smoothie ή ντιπ, να φτιάξει ένα αστείο πρόσωπο στο τοστ του ή απλά να βοηθήσετε να επιλέξει ανάμεσα σε μερικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (που παρέχονται από εσάς) ώστε να τα καταναλώσει με το γεύμα του.
Δώστε στο παιδί σας επιλογές βάζοντας φαντασία και δημιουργικότητα. Αφήστε το να εξερευνήσει και να δοκιμάσει. Παρέχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στο κατάλληλο περιβάλλον θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέματα χωρίς να έχετε πιέσει το παιδί να κάνει κάτι που δεν νιώθει ακόμη έτοιμο.
Καλή επιτυχία!
Comments